Uutiset ja tapahtumat 2012Jaa sisältöä

Yanmar - sata vuotta iloa ihmisten arkipäivään

2012 - 100v - purjevene

Monikansallinen Yanmar Co., Ltd viettää 100-vuotisjuhliaan tänä keväänä. Vahvan perustan tälle jo vuosisadan pituiselle tarinalle loi yhtiön perustajan, Magokichi Yamaokan ja dieselmoottorin keksijän, Rudolf Dieselin kohtaaminen.

Lähtökohtana käytännön elämän helpottaminen

Vuonna 1912 perustettu, alun perin japanilainen Yanmar on ollut suunnannäyttäjä erityisesti maatalouskoneiden, merimoottoreiden ja rakennusteollisuudessa käytettävien laitteiden kehittäjänä. Sen tuotekehitystyön ytimenä on ollut dieselteknologian hyödyntäminen palvelemaan ihmisten jokapäiväistä elämää. Yhtiön perustajalle, Magokichi Yamaokalle syntyi ajatus tuottaa iloa ihmisten arkipäivään valmistamalla koneita ja laitteita, joita voidaan käyttää apuna ruoanvalmistuksessa, kalastuksessa ja maanviljelyssä. Monimiljoonaiselle kansalle piti saada tuotetuksi tehokkaasti ravintoa ruokapöytään viljapelloilta ja merestä.

Dieselmoottorista avain menestykseen

Aluksi Yamaokan perustamassa tehtaassa valmistettiin monenlaisia moottoreita, mutta varsinainen läpimurto tapahtui vuonna 1932, kun Yamaoka tapasi dieselmoottorin keksijän, Rudolf Dieselin messuilla Saksassa ja tajusi siellä näkemänsä dieselmoottorin käyttömahdollisuudet taloudellisena ja turvallisena voimanlähteenä. Oli vain kehitettävä pieni, maatalouskoneisiin ja muihin tavallisen kansan laitteisiin sopiva dieselmoottori. Yamaoka oivalsi tuolloin dieselteknologian kaupalliset käyttömahdollisuudet. Yhtiössä alettiin valmistaa dieselteknologiaan perustuvia meridieselmoottoreita veneisiin ja koneita viljanjalostusteollisuudelle. Pian nämä eivät riittäneet, vaan kehitettiin isoja ja taloudellisia voimanlähteitä laivoihin ja samalla pieniä dieselmoottoreita ihmisten jokapäiväiseen tarpeeseen kuten generaattoreihin, vesipumppuihin sekä erilaisissa koneissa ja laitteissa tarvittaviin paikallismoottoreihin.

Pikkupajasta suuryhtiöksi

Yanmar Co., Ltd on sadassa vuodessa kasvanut pienestä pajasta monikansalliseksi suuryhtiöksi, jonka liikevaihto on noin 5 miljardia euroa, työntekijöitä 15.500 henkeä ja jonka tuotteita myydään kaikkialla maailmassa. Meillä Suomessa Yanmar tunnetaan parhaiten veneissä käytettävistä meridieselmoottoreistaan ja perävetolaitteistaan sekä Yanmar Industrial -teollisuusmoottoreistaan. Ne ovat vain osa yhtiön laajaa tuotevalikoimaa, sillä Yanmar-moottoreita käytetään myös esimerkiksi traktoreissa, kaivinkoneissa ja leikkuupuimureissa. Lisäksi Yanmar valmistaa keskiteholuokan Commercial High Speed -moottoreita vesibusseihin, satamahinaajiin, palontorjunta-aluksiin ja muuhun ammattikäyttöön. Tuotannossa ovat edelleen myös mm. generaattorit ja paikallismoottorit.

Rinnakkaisyhtiö teollisuuden palvelukseen

Vuonna 1947 Yanmarin rinnalle perustettiin Kanzaki-yhtiö, joka alkoi valmistaa työkaluja teollisuudessa käytettäviin koneisiin. Kanzaki tekee Yanmar-moottoreden valmistuksessa käytettäviä, automaattisia NC-työstökoneita. Yhtiö tunnetaan hyvin myös kytkimistään ja voimansiirtolaitteistaan, joita käytetään mm. maineikkaissa amerikkalaisissa John Deeren ajoneuvoissa. Yhtiötä johtaa nykyisin Yanmarin pääjohtajan, Takehito Yamaokan veli Yasuyuki.

Johtoajatuksena ihmisläheisyys

Koko historiansa ajan Yanmar on pysynyt Yamaokan perheen omana yrityksenä, nyt johdossa on jo neljäs sukupolvi. Yhtiön perustajan ajatuksena oli saada ihmiset hymyilemään, ”Yanmar makes a smile on your face”. Tuo Ihmisläheisyyteen pohjautuva toimintafilosofia on kantanut läpi vuosikymmenten, mikä näkyy paitsi yhtiön sisäisessä yrityskulttuurissa myös muussakin toiminnassa, jota on yhtä hyvin laajamittainen juniorijalkapalloilun tukeminen kuin nuorten insinööriopiskelijoiden auttaminen työuralle. Nykyinen johtaja Takehito Yamaoka on itse konserttipianisti, millä on suuri vaikutus siihen, että Yamar on vahvasti mukana myös kulttuurin tukemisessa.

2012 - Magokichi Yamaoka

Yanmar-yhtiön perustaja Magokichi Yamaokan keksi tavan hyödyntää dieselmoottoria palvelemaan ihmisten jokapäiväistä elämää.

2012 - XO 270

Yanmar tunnetaan Suomessa parhaiten veneissä käytettävistä meridieselmoottoreista ja perävetolaitteista.

2012 - 100v - museo

Juhlavuoden kunniaksi Yanmar avaa vuonna 2012 yhdistetyn koulutuskeskuksen ja museon yhtiön perustajan, Magokichi Yamaokan kotikaupunkiin Nagahamaan, Japaniin.

Takaisin

Sulje
Sulje