Moottorin vaihto-opasJaa sisältöä

Ohjeita moottorinvaihtoa varten

Moottorinvaihto kannattaa yleensä suorittaa talven aikana. Tähän on montakin hyvää syytä. Ensinnäkin toimenpide voi olla melko vaativa. Varsinkin kevään ja alkukesän viikkoina veneilyväki laittaa kiireellä veneitä ajokuntoon sekä huoltaa ja korjaa laitteita. Silloin voi olla vaikeaa löytää riittävästi aikaa suurempitöistä moottorinvaihtoa varten. Kun moottorinvaihto tehdään talven aikana, kesän kaikki kauniit päivät voi hyödyntää veneilyyn niin kuin pitääkin. Päätös moottorinvaihdosta on siksi paras tehdä syksyllä hyvissä ajoin ennen veneen telakointia. Sopiva ajankohta selvittää vaihtoehtoja on siis loppukesällä. Ota silloin yhteys lähimpään Yanmar-jälleenmyyjääsi ja ehdota tapaamista veneelläsi.

Moottorivaihdon kustannukset

Moottorinvaihdon kokonaiskustannuksiin sisältyy viisi tekijää. Nämä ovat moottorin, lisävarusteiden, asennustyön ja tarvikkeiden hinta. Viides tekijä on veneen siirtämisestä aiheutuvat kulut.

1. Moottori

Moottorin hinta on suurin moottorivaihdon kokonaiskuluihin vaikuttava tekijä. Moottorin hinta ei kuitenkaan kerro, mikä on kokonaiskulujen kannalta edullisin vaihtoehto. Halvimman moottorin valinta voi osoittautua näennäiseksi säästöksi. Edullisimman vaihtoehdon löytäminen edellyttää kaikkiin kustannustekijöihin perehtymistä.

2. Lisävarusteet

Moottorivaihdon yhteydessä on tarkistettava lisävarusteiden kunto ja niiden yhteensopivuus uuden moottorin kanssa. Erityisesti potkurin, akselin, laipan, pakojärjestelmän ja veden sisäänoton mitoitus on tarkistettava. Jos veneen nopeuden arvioidaan selvästi kasvavan on myös syytä tarkistaa ohjausjärjestelmän sopivuus. Lisäksi on tarkistettava hallintakaapeleiden pituus.

3. Asennustyö

Asennustyö on merkittävä kokonaiskustannuksiin vaikuttava tekijä. Uuden moottoripedin valmistaminen ja konetilan muutokset tehdään aina käsityönä. Ihannetilanteessa uusi moottori voidaan asentaa suoraan vanhalle moottoripedille. Mikäli muitakaan muutostöitä ei tarvitse tehdä säästetään silloin merkittävästi sekä aikaa että kustannuksia. Asennustyössä saavutetut säästöt voivat olla paljon suuremmat kuin moottoreiden hintaerot.

4. Tarvikkeet

Tarvikkeita ovat asennuksessa tarvittavat materiaalit kuten kiinnitystarvikkeet, liimat, maalit, lasikuitu, hartsi, sähköjohdot, letkut, öljyt, jäähdytysneste yms. Tarvikkeita on usein etukäteen hyvin vaikeata yksilöidä ja siksi ne yleensä veloitetaan erikseen.

5. Veneen siirtäminen

Moottorivaihtoa varten vene joudutaan yleensä telakoimaan ja siirtämään telakalta lämpimään sisätilaan. Asianmukaisesti tehty laminointityö edellyttää riittävää lämpötilaa ja hyvän ilmastoinnin. Mikäli veneen moottoripetiä ei tarvitse muuttaa tai veneeseen ei tarvitse tehdä muitakaan rakenteellisia muutostöitä, on mahdollista, ettei venettä tarvitse telakoida tai siirtää sisätiloihin.

Valitse tämän linkin kautta itsellesi sopiva moottori ja pyydä tarjousta jälleenmyyjältä

Sulje
Sulje